κρεατόπιτα

κρεατόπιτα


εκτέλεση χρόνος ετοιμασίας 3 ώρες


Ετοιμάστε  τη γέμιση .Κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες ,αχνίστε τα σε λίγο νερό και στραγγίστε τα .Βάλτε τα μαζί με το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά από τ΄αυγά να βράσουν ,ώσπου να μαλακώσουν το κρέας και να μείνει σχεδόν με το βούτυρο .Όταν κρυώσει , κόψτε το σε κομματάκια κι ανακατέψτε το με τ΄ αυγά .Ετοιμάστε και ζυμώστε τη ζύμη , όπως στη συνταγή πίτες μπαστούνια .
Χωρίστε τη σε 12 μπαλάκια .Πλαστέ φυλλαράκια ,στοιβιάστε   τα βουτυρώνοντας τα 5 μαζί κι ανοίξτε δυο φύλλα .Τα δυο που έμεναν ανοίξτε τα χωριστά σε δυο λεπτότερα φύλλα .Βουτυρώστε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου ,στρώστε ένα χοντρό φύλλο κι ένα λεπτό βουτυρώνοντας τα καλά κι απλώστε επάνω τη γέμιση .Στρώστε επάνω σ΄αυτή το λεπτό φύλλο , βουτυρώστε και στρώστε κατόπιν το χοντρό , σουρώνοντας στην επιφάνεια .Κόψτε την πίτα σε κομματάκια κι αλείψτε τη με το υπόλοιπο βούτυρο .Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη .Ψήστε την πίτα στους 180 C 1 ώρα περίπου , να ροδίσει . Σερβίρετε τη ζεστή . Φτιάξτε κατά τον ίδιο τρόπο κοτόπιτα αντικαθιστώντας το κρέας με κοτόπουλο και βάζοντας 1 ακόμη κρεμμύδι φτιάξτε τις πίτες με σφολιάτα ή έτοιμο φύλλο αν προτιμάτε .


υλικά
για τη γέμιση
3 μεγάλα κρεμμύδια
κομμένα σε φετάκια
2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας
χωρίς κόκαλο
3/4 κούπας βούτυρο φρέσκο
1/4 κούπας λάδι
αλάτι , πιπέρι
2/3 κόκκους μπαχάρι
ελάχιστη κανέλα [ προαιρετικά ]
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα

για το φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά αλάτι
1/3 κιλού μαγειρικό λίπος





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μότσι

μπουγάτσα με ανθότυρο